Parcours

  • Start: Wilhelminaplein / Zaailand
  • Finish: Wilhelminaplein / Zaailand
  • 15 - 20 highlights
  • 1 Verzorgingspost

Deelnemers krijgen in 2018 de mogelijkheid om te kiezen tussen een parcours van 5 a 6 km of 10 km. Het verkorte parcours maakt het toegankelijker voor beginnende lopers. Wel zul je door iets minder locaties en gebouwen lopen dan de 10 km. Je hoeft dit bij je inschrijving of op de dag niet aan te geven. Tijdens het lopen kun je in het moment het besluit maken om bij de splitsing op het parcours te kiezen voor kortere of volledige route. Dit staat op de splitsing duidelijk aangegeven. Er wordt één tarief gehanteerd voor de inschrijving, ongeacht welke afstand je loopt. De start en de finish van beide routes is hetzelfde punt op het Wilhelminaplein.

Bekijk hier de volledige parcourskaart

Op 22 april kun je vanaf 8:00 uur op het Wilhelminaplein jouw startnummer ophalen, vragen stellen, shirt ophalen, tas achterlaten en hier finish je ook weer. Daarnaast ontvang je na jouw ontdekkingsloop door Leeuwarden ook een welverdiende medaille en een lekker ontbijt op het Wilhelminaplein.

Het gemeentehuis

Het stadskantoor van de gemeente Leeuwarden heet sinds eind 2017 officieel 'Gemeentehuis'. 

Het stadskantoor is de afgelopen tijd flink verbouwd en ook veel duurzamer gemaakt. Die operatie is nog niet helemaal klaar. De komende tijd wordt er nog gewerkt aan een stadstuin aan de voorkant van het gemeentehuis en aan een doorgaande wandelroute van de Nieuwestad naar de Oldehove, dwars door het gebouw.

Hotel Post Plaza

Van Post-Plaza is er maar 1. Niets is standaard en over elk detail is nagedacht. Bij Post-Plaza gaat het om het verhaal en de beleving. In 2015 heeft Post Plaza het voormalig Postkantoor van Leeuwarden een 2e leven gegeven als grootstedelijk Grand Café met 42 hotelkamers. Dat het een Postkantoor is geweest zie je terug tot in de kleinste details. Ben jij benieuwd waarin je dit allemaal terug ziet?

Koepeltheater

Het koepeltheater is een rijksmonument en vormt door haar Byzantijnse uitstraling een van de meest bijzondere gebouwen van de stad. De grote kerkzaal het Koepeltheater maakt het geschikt voor veel doeleinden, van lezing tot concert, van huwelijksfeest tot bedrijfsfeest en nog veel meer. Deelnemers komen hier oog in oog te staan met het grootste orgel van Friesland.

Boomsma Beerenburger Museum & Distilleerderij

In het hartje van de Leeuwarder binnenstad ligt Het Beerenburger Museum. Een ambachtelijke distilleerderij, helemaal terug gebracht in de stijl van de jaren dertig. Veel van Boomsma's dranken worden in eigen beheer gedistilleerd en gebotteld. Nadat je de finish gehaald hebt kun je hier even terug komen om een proeverij te doen. 

Natuurmuseum Fryslân

In het Natuurmuseum Fryslân ga je op avontuur in de natuur. Vier verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden. Zelf doen en beleven staan centraal en maken dit museum tot het natuurleukste van Nederland!

Neushoorn

Neushoorn is een magische plek in het hart van Leeuwarden. Niet alleen voor een bruisende muziek-, dans- en filmcultuur, ook voor het ontwikkelen van talent. Wij zijn een open centrum voor zaken en ontspanning. Met twee concertzalen, café, oefen- en culturele productieruimtes, ruimtes voor workshops en beginnende ondernemers vindt iedereen uit de regio zijn of haar plek.

Tryater

Wij zijn Tryater. Wij maken al meer dan 50 jaar theater voor volwassenen, jongeren en jeugd in Leeuwarden, Friesland en daarbuiten. Wij spelen in schouwburgen, maar we zoeken het publiek ook op in hun eigen omgeving: in dorpshuizen en scholen en op locatie. Het spelen in de Friese taal en het spelen met taal is voor ons van wezenlijk belang. Met onze educatie- en participatieprogramma’s zorgen we voor betrokkenheid en verdieping.

Historisch Centrum Leeuwarden

Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is hét informatie- en activiteitencentrum voor de geschiedenis van Leeuwarden en omgeving. Naast de vaste expositie ‘Het verhaal van Leeuwarden’, verzorgt het HCL wisselende tentoonstellingen en presentaties. Dus terwijl je hier doorheen loopt leer je meteen meer over de stad.

Theater De Bres

Theater de Bres is een podium voor cabaret, poëzie, (akoestische) muziek, kleinschalige theatervoorstellingen en is een onafhankelijke plek voor het maatschappelijke debat. Hiernaast stelt Theater de Bres het gebouw en faciliteiten beschikbaar aan derden voor activiteiten, die passen binnen de doelstellingen van Theater de Bres in de brede zin.

t' Andere Museum

De unieke schatkamer van Leeuwarden: “‘t Andere Museum”. Er is een bijzondere oldtimer collectie met reis en rally verhalen en de nieuwste aanwinst is Baker Queen Victoria uit 1907, de eerste elektrische auto ter wereld! Het museum bevat een treinbaan van grootspoor, een collectie radio’s en Meccano. Op de textielafdeling maak je kennis met kant, merklappen en antiek naaigerei.

De Friesland

Heb je altijd al eens door het pand van De Friesland Zorgverzekeraar rond willen lopen? Dit is je kans! 
Goede zorg en kwaliteit van leven, voor nu en in de toekomst. Betaalbaar, toegankelijk en dichtbij. En dat realiseren we met elkaar. Samen vitaal leven; dat is onze visie. 

Running Center Leeuwarden

Tijdens de Leeuwarden Urban Trail mag een passage door de winkel van loopsport specialist Running Center Leeuwarden aan de Nieuwestad natuurlijk niet missen. Wellicht spot jij hier je volgende paar runningshoes voor nog meer loopplezier!

De Grutterswinkel

We gaan het weekend in met nóg een fantastische locatie: Museum de Grutterswinkel. Het is gevestigd in een voormalig statig herenhuis uit de 16e eeuw. Deze locatie was van 1901 tot 1973 een winkel in koloniale- en grutterswaren. Hieraan ontleent het museum ook haar naam. De authentieke inrichting van dit schitterende oude winkeltje is nog steeds aanwezig.

H-vleugel Blokhuispoort

Een wel heel bijzondere locatie waar we doorheen mogen lopen is de H-vleugel van de Blokhuispoort waar vroeger de gedetineerden zaten

Speeltuin Vosseparkwijk

Speeltuin Vosseparkwijk is een van de mooiste speeltuinen van Friesland. Durf jij het aan om door de 50 m lange Burcht te gaan?

Prinsentuin Lân fan taal

We starten deze week met de prinsentuin, die deze periode omgetoverd is tot het Lân fan taal. Een talentuin met het talenpaviljoen, waar het publiek op allerlei manieren kan kennismaken met de verschillende (kleine) taalgemeenschappen in Europa, Nederland, Fryslân en Leeuwarden

Café de Markies

Al jaren laat De Markies haar gasten kennismaken met uitzonderlijke bieren uit binnen- en buitenland. Het biercafé heeft meer dan 250 speciaalbieren op de bierkaart en daarnaast 10 wisseltappen. Speciaalbier café De Markies is het walhalla voor liefhebbers van speciaalbier in Friesland!