Parcours

Als deelnemer krijg je de mogelijkheid om te kiezen tussen een parcours van 5 km of 10 km! Het parcours van 5 km is een mooie gelegenheid voor beginnende lopers om ook mee te doen. Je geeft je keuze voor hardlopen of wandelen en de afstand op het inschrijfformulier aan. Tijdens het lopen kun je in het moment het besluit maken om bij de splitsing op het parcours te kiezen voor de 5 km of de 10 km. Dit staat op de splitsing duidelijk aangegeven. Er wordt één tarief gehanteerd voor de inschrijving, ongeacht welke afstand je loopt of wandelt. De start en de finish van beide routes is op hetzelfde punt.

LOCATIES

Hieronder vind je een overzicht van de locaties die bekend zijn gemaakt. Kom regelmatig terug om te kijken welke locaties aan het parcours zijn toegevoegd.

Parcours & locaties

  • Start: Oldehoofstekerkhof
  • Finish: Oldehoofstekerkhof
  • +/- 20 highlights
  • 3 verzorgingsposten

Het evenemententerrein bevindt zich bij het Oldehoofstekerkhof. Hier kun je vanaf 08.30 jouw startnummer ophalen, vragen stellen, shirt ophalen, tas achterlaten en hier finish je ook weer na 6 km of 10 km. Ook ontvang je hier jouw welverdiende medaille en een lekker ontbijt.

Bekijk hier het parcours van de tweede KLM Urban Trail Leeuwarden. Hieronder vind je een overzicht van alle locaties. 

Post-Plaza Hotel & Grand Café

Hartje binnenstad, meer Leeuwarden dan dit wordt het niet. Gelegen aan een van de mooiste straten van de hoofdstad van Fryslân, staat Post-Plaza Hotel & Grand Café. Een uniek hotel en café, gevestigd in het oude Postkantoor van Leeuwarden. We zijn natuurlijk erg bevooroordeeld maar hier wil je echt geweest zijn!

Blokhuispoort

De Blokhuispoort is een gebouwencomplex dat tot december 2007 dienst heeft gedaan als huis van bewaring in Leeuwarden. Het huidige gebouw is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd op de plaats waar al rond 1500 een gevangenis stond. Het complex is rijkseigendom en heeft na de sluiting van de gevangenis tijdelijk de functie gekregen van cultuurcentrum. Ongeveer 130 creatieve ondernemers hebben er een plaats gevonden. Oud-personeel van de voormalige gevangenis heeft de stichting 'Blokhuispoort' opgericht die het behoud wil bevorderen van Blokhuispoort als cultureel erfgoed.

'T Andere Museum

’t Andere Museum beschikt over een bijzondere oldtimer collectie met reis- en rallyverhalen met de eerste elektrische auto ter wereld, de Baker Queen Victoria 1907. Daarnaast bevat het museum een treinbaan, een collectie radio’s, Meccano en een textielafdeling! De textielafdeling van het museum omvat een collectie kant en merk en stoplappen en tevens is er antiek naaigerei te bewonderen. Er zijn wisselende exposities. Bekijk hiervoor de website. Beleef ’t Andere museum waar verhalen en passie centraal staan.

Dr. Plant

De kleinste plantaardige take away van de hele wereld kun je vinden in Leeuwarden, op de Prins Hendrikbrug om precies te zijn, in het door Leeuwarders gebombadeerd tot lelijkste gebouw van de stad. Je kunt hier terecht voor heerlijke veganistische soepen en burgers. Zo lekker dat je zelfs vergeet dat je geen vlees eet!   

Intratuin Leeuwarden

Je bent vast weleens bij Intratuin Leeuwarden geweest. Wandelend door het grootste tuincentrum van Noord-Nederland. Een willekeurig tuincentrum met bloemen, planten en toebehoren. Maar wist je dat het veel meer is dan dat? Wat denk je van de avontuurlijke buitenkleding, planten voor je eigen urban jungle of de barbecues en vuurhaarden voor een geweldige sfeer in je achtertuin. Het is teveel om op te noemen. En wat deze vestiging nog leuker maakt is dat je tijdens de KLM Urban Trail Leeuwarden een kijkje achter de schermen krijgt met een deel van de loop door het, voor het publiek, afgesloten magazijn. Super leuk toch?!

Princessehof

Midden in de historische binnenstad van Leeuwarden staat het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van Koning Willem-Alexander. Hier vind je Keramiekmuseum Princessehof. De collecties, van keizerlijk porselein uit China en prachtige art-nouveaukeramiek tot het iconische Delfts Blauw en werk van kunstenaars als Picasso, laten zien dat keramiek van alle tijden is en van iedereen. In 1898 werd in hetzelfde pand bovendien de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher geboren.

Neushoorn

Neushoorn is een bijzondere plek in het hart van Leeuwarden waar popcultuur en onderwijs samenkomen. De deuren staan open voor makers die mooie producties willen tonen, voor artiesten die zich thuis voelen bij het zeer gevarieerde publiek maar bovenal voor iedereen die zich wil laten verrassen of gewoon een mooie avond uit wil. Met twee concertzalen, een café(zaal), oefen- en culturele productieruimtes vindt iedereen uit de regio hier zijn of haar plek. 

WaterCampus

Gelegen aan het riviertje de Potmarge, bevindt zich de ‘WaterCampus Leeuwarden’. De WaterCampus Leeuwarden is hét fysieke knooppunt voor de watertechnologiesector in Nederland en heeft de ambitie deze rol voor heel Europa te vervullen. De WaterCampus bestaat uit verschillende organisaties (en gebouwen) die allemaal het doel hebben samenwerking te organiseren tussen (inter)nationale bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de watertechnologiesector. Deze (inter)nationale samenwerking die vanuit WaterCampus Leeuwarden wordt georganiseerd en gestimuleerd, leidt tot kennis, talent en ondernemerschap en dragen bij tot het oplossen van wereldwaterproblemen.


Spoiler alert: het parcours zal over een deel van het WaterCampus terrein gaan en óók door het ‘WaterCampus Business Centre Johannes de Doper’. Deze voormalige katholieke kerk is ‘omgedoopt’ tot een hypermodern bedrijfsverzamelgebouw en is één van de eyecatchers van de WaterCampus!

Brandweerkazerne Leeuwarden Hoofdpost

Loop tussen voertuigen in de uitrukhal van de brandweerkazerne Leeuwarden Hoofdpost door. De kazerne, aan de oostkant van Leeuwarden, staat er sinds 2013 en is één van de 65 kazernes in Fryslân. Brandweer Fryslân is onderdeel van Veiligheidsregio Fryslân. Dagelijks werken we bij Veiligheidsregio Fryslân met ongeveer 1.900 mensen aan een veilig en gezond Fryslân. Dit is je kans om de kazerne van binnen en de voertuigen van dichtbij te bekijken. Met een beetje pech vindt er en uitruk plaats en loop je zo tussen de loeiende sirenes door.

Stadsstrand Leeuwarden

Het enige plekje in Leeuwarden waar je lekker met je tenen in het zand het strandgevoel kunt ervaren. Met het zonnetje op je gezicht en een heerlijk verfrissend drankje op één van de loungesets. Wij bieden de mogelijkheid om gewoon een langs te komen voor een drankje, maar je kunt je bezoek ook combineren met stand up paddelen. We bestaan sinds 2015 en zijn sinds afgelopen jaar het hele zomerseizoen geopend. Het stadsstrand is een gezellige en sfeervolle locatie waar je terecht kunt voor bedrijfsuitjes, trouwfeesten, verjaardagen of een evenement.

Kunstacademie Friesland

Kunstacademie Friesland is een particulier opleidingsinstituut voor alle disciplines in de beeldende kunst: tekenen, schilderen, fotografie en video, theorie, projecten, mixed media, kunstprojecten en kunstreizen. Met deeltijdopleiding en een breed aanbod aan korte opleidingen in het weekend of op avond. Het hoofddoel van de beroepsopleiding is het opleiden van studenten tot beeldend kunstenaar.

Kunstacademie Friesland wil iedereen, van beginnende tot vergevorderde professional – de mogelijkheid bieden zich verder te ontwikkelen in de beeldende kunsten. Echter, het belang van Kunstacademie Friesland strekt veel verder dan de individuele deelnemer. Het primaire doel van Kunstacademie Friesland is het creëren van een kunstzinnig, professioneel, artistiek klimaat. Een klimaat dat een degelijke kunstontwikkeling mogelijk maakt, voor zowel reeds gevorderde professionals. Door het brede aanbod en de professionele docenten, kan beeldend talent in Fryslân tot wasdom komen.

Sportschool de Leeuw

Sportschool de Leeuw is al sinds 1960 actief in Leeuwarden. Door een enthousiaste en deskundige aanpak is het centrum uitgegroeid tot een sportcentrum waarin een scala aan fit- en vechtsportmogelijkheden voor elke leeftijdsgroep aangeboden wordt. Een unieke gelegenheid voor iedereen die extra plezier wil beleven aan sport, bewegen en ontspannen. Ze beschikken over vier sportzalen, waarvan er twee zijn ingericht als fitnesszaal. Na de sportlessen kunt u bijkomen van de inspanningen in de centraal gelegen kantine of op het terras.

Het sportcentrum ademt een vriendelijk en gezellige sfeer uit. Hard weglopen hoeft dus niet voor de vechtsporters van Sportschool de Leeuw. Ze bieden o.a. Judo, Karate, Aikido en andere vechtsporten aan in de dojo’s van de oudste sportschool van Leeuwaren. Sta vooral even stil bij de Oosterse vechtkunsten.

Cultureel Podium Dorpskerk Huizum

De kerk is het oudste monument van de stad Leeuwarden. Sinds 2014 is de kerk eigendom van de St. Alde Fryske Tsjerken en worden er allerlei evenementen (concerten, exposities, lezingen etc.) georganiseerd. Daarnaast is de kerk vanwege zijn warme, monumentale uitstraling en grootte (180 zitplaatsen) een populaire locatie voor herdenkingen (uitvaarten), huwelijksvoltrekkingen en andere manifestaties

Koepeltheater

Een van de meest opvallende gebouwen in Leeuwarden is Het Koepeltheater. Laat je verrassen door de prachtige akoestiek en bijzondere architectuur. Het grootste orgel van Friesland werd vorig jaar bespeeld en zorgde voor een muzikaal onthaal. Dit jaar zullen de vele fluiten zorgen voor een mooie ontvangst bij binnenkomst van het theater. Geniet even van het moment en de rust van de klanken en het interieur.

TrompTheater / Kattencafé PoesPas

TrompTheater, als onderdeel van Rondomzorg, levert dagprogramma’s aan mensen met diverse beperkingen. Samen met de deelnemers van de dagprogramma’s (TrompTheater, de Horecakeuken en Kattencafé PoesPas), stagiaires van D’Drive en de gedreven vrijwilligers organiseren ze veel kleine en grote evenementen in het Tromptheater, maar ook in PoesPas. Er is muziek, er zijn thema evenementen en theater. De deelnemers en vrijwilligers verzorgen de catering, helpen met theater-, licht- en geluidstechniek, worden betrokken bij de programmering, geluids- en video-opnames en vinden daarin zingeving. Daarnaast biedt TrompTheater plaatsen voor stagiairs en vrijwilligers op het gebied van horeca, theater- en studiotechniek, programmering en PR. Ook hebben ze samenwerkingsverbanden met diverse opleidingen en bieden ze begeleide stageplaatsen voor jongeren die in een regulier bedrijf niet uit de verf komen.

Gemeente Leeuwarden

Het Leeuwarder gemeentehuis, je moet er toevallig zijn of je rijdt er gewoon voorbij. Alleen bij de KLM Urban Trail Leeuwarden ren je er dwars doorheen.


Studentenvereniging Osiris

Studentenvereniging Osiris, aangesloten bij het Van Hall Larentein, een groene hogeschool, is met 500 leden de grootste studentenvereniging van Leeuwarden. De 22 commissies zorgen voor gezelligheid en samenhang binnen de vereniging. Twee van deze commissies zijn verantwoordelijk voor twee horecagelegenheden. Ze bezitten een goede samenwerking met Grand Café, een moderne bruine kroeg. Het pand waarin veel activiteiten plaatsvinden is Sociëteit ‘Abydos’, met een kroeg, een feestzaal en vergaderzalen. Ze hebben een eigen sloep, ‘De Zeeleeuw’, waarmee ze roeien in het Nederlands Kampioenschap. De mascotte is een bok van het witte melkgeit ras, die goed wordt verzorgd door de Bokcommissie. De meerwaarde van de studentenvereniging laat zich vooral zien in het uitbreiden van je netwerk. Ook vind je hier vriendschappen voor het leven.

Eetcafé Spinoza

Gastvrijheid heeft een naam: Spinoza. Corné van de Erve is sinds 2006 eigenaar van eetcafé Spinoza. Hij heeft de ambitie om samen met het bedienend en acterend personeel zijn eetcafé als hartelijk, gezellig en 3 *** waardig neer te zetten. Oordeel zelf en kom eerlijk en heerlijk genieten. De hele week geopend voor verse, gezonde, (h)eerlijke & betaalbare gerechten. Het gezelligste eetcafé van het Noorden. Uit eten gaan moet een feestje zijn, een gevoel van thuiskomen, welkom zijn, alsof je bij goede vrienden gaat eten die alles voor je uit de kast trekt. Elke dag weer ontvangen, serveren en verwennen wij onze gasten. Met veel plezier, 365 dagen per jaar.

Station Leeuwarden

Met de opening van de lijn Harlingen – Leeuwarden op 27 oktober 1863 werd Station Leeuwarden geopend. Vijf jaar later kwam er een verbinding naar Zwolle waarmee een rechtstreekse verbinding met de rest van Nederland tot stand kwam. Het station is één van de standaardstations van de Staatsspoorwegen, gebouwd in de jaren zestig van de 19e eeuw. Leeuwarden is momenteel voor alle treinen het eindpunt, het station kent dan ook voornamelijk kopsporen, er is maar één doorgaand perronspoor.

LEO Middelsé

tot 2018 was Omroep LEO de lokale publieke Omroep in Leeuwarden en Radio Middelsé in Leewarderadeel en Ferwerderadiel. Eind 2017 is er door de besturen van Omroep LEO en Radio Middelsé besloten om te gaan werken aan een samenvoeging. Er wordt nu al intensief samengewerkt. Dat is al te zien aan de nieuwe naam, website en uitingen op social media. De laatste stap, één radioprogrammering op 105.3 en 106.1 fm moet op 1 januari 2019 voltooid zijn. Vanaf dat moment zijn Radio Middelsé en Omroep Leo definitief één lokale omroep onder de naam LEO Middelsé